Wat is open-ended speelgoed?

MagnaTiles Dino World Mini Fem open-ended speelgoed

Wat is open-ended speelgoed en waarom is dit zo goed voor een kind? Er zitten geen spelregels of beperkingen aan spelen met dit speelgoed, waardoor dit zorgt voor urenlang speelplezier. Kinderen kunnen dan ook spelen zonder vooropgezette doelen en hun fantasie de vrije loop laten gaan.

Waarom open-ended speelgoed?

Zoals in de introductie al wordt aangegeven, kent open-ended play geen spelregels en beperkingen. Dit zorgt ervoor dat de fantasie van je kind gestimuleerd wordt en deze eindeloos met dit speelgoed kan spelen. Een kind bepaalt zelf hoe hij met dit speelgoed wil spelen, wat hij ermee wil spelen en kan hier helemaal in op gaan.

Voordelen van open-ended play

Er zitten veel voordelen aan open-ended play. Sowieso stimuleert spelen met open-ended toys de creativiteit van een kind, maar wist je dat het ook helpt om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen? Een kind ontwikkelt het ruimtelijk inzicht en oplossend vermogen door het in elkaar zetten van steeds moeilijkere bouwwerken.
Connetix Rainbow Ball Run Pack

Invitation to play

Heb je dit soort speelgoed in huis? Dan is het extra leuk om een hoekje te maken, waarin je een set-up maakt voor jouw kind. Dit wordt een ‘invitation to play’ genoemd. Je zet een en ander klaar, of verandert een opstelling en vervolgens is het aan jouw kindje om te bepalen wat die daarmee gaat doen. Maak bijvoorbeeld een glijbaan met Connetix, dan is het aan jouw kindje om te zien wat hij hiervan af gaat laten glijden. Of misschien wordt de glijbaan helemaal niet zo gebruikt, maar als crossbaan voor autootjes, of als catwalk voor popjes.

Magnetische tegels

De magnetische tegels van Connetix en Magna-Tiles zijn razend populair speelgoed. Ook dit valt onder de categorie open-ended play. Maak met de magnetische tegels de mooiste bouwwerken en laat deze vervolgens in elkaar storten. Een kindje kan aand de slag met het bouwen van 2D-figuren en 3D-figueren. De tegels van Connetix en Magna-Tiles kunnen met elkaar worden gecombineerd, hoe fijn is dat?

MagnaTiles Dino World Mini Fem

Ben jij al bekend met magetische tegels?